Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Пам’ять на батьківщині предків

Вирізка з газети 'Трибуна праці': http://www.tribunapr...

Торік навесні наша газета розповідала про приїзд у Сидоровичі поважних гостей з Ізраїлю. Тоді вперше в нашому районі, на батьківщині свого дідуся побував син колишнього Прем’єр-міністра цієї країни, видатного громадського діяча, лауреата Нобелівської премії Іцхака Рабіна, котрий загинув наприкінці минулого століття від рук терористів і заслуги якого високо цінують ізраїльтяни. У згаданому населеному пункті було встановлено пам’ятний знак, який повідомляв про те, що в цьому селі народився батько Прем’єр-міністра Ізраїлю.

Ініціатором його встановлення, а також виготовлення пам’ятника родині Іцхака Рабіна, є керівник проекту “Лімуд-СНД” Хаїм Чеслер. Днями він та Юваль Рабін приїжджали на Іванківщину. Їх супроводжували представники консульства Посольства держави Ізраїль в Україні, ізраїльського парламенту, єврейських організацій міста Києва, ізраїльські тележурналісти та творча група Першого національного українського телеканалу.

Спочатку члени ізраїльської делегації зустрілись в Іванкові з головою районної ради М.І. Костюченком, заступником голови РДА І.О. Глитнем та головою єврейської громади смт. Іванків Н.В. Григорович. Гості вручили їм пам’ятні медалі “Єрусалим – місто миру”, а також фотоальбоми та буклети про свою державу.

Відвідали вони і єврейське кладовище, де, за національною традицією, поклали на братські могили по маленькому камінчику.

А потім їх хлібом-сіллю зустрічали жителі Сидорович. У мітингу з нагоди відкриття пам’ятної дошки з барельєфом Нехемії Рабіна та його дітей – Іцхака і Далії (зберігатиметься у місцевій бібліотеці), виступили сільський голова Н.А. Чала, керівник проекту “Лімуд-СНД” Хаїм Чеслер, виконавчий директор згаданого проекту Роман Коган, син Іцхака Рабіна – Юваль, депутат ізраїльського Кнесету (парламенту) Апекс Міллер, консул Посольства держави Ізраїль в Україні Юлія Дор, голова районної ради М.І. Костюченко.

Юлія Дор вручила бібліотекарю Нелі Миколаївні Шеремет для поповнення місцевої книгозбірні твори єврейських письменників. Голова Київської організації ветеранів війни А.Ю. Заславський, який представляв благодійний центр “Хесед”, привітав присутніх власним віршем “Україна – Ізраїль”. А місцевий кобзар Олексій Ляхевич виконав для учасників урочистого зібрання кілька українських пісень.

12 липня 2011


1


  Закрити  
  Закрити